Κορμός Χριστουγέννων- Bûche de Noël

Εξαιρετικός κορμός Χριστουγέννων με μαρμελάδα μύρτιλο . Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου φίλης, Ασημίνας Σοφικίτη Γερακίτη [assi.sof]

Για το παντεσπάνι:

6 αυγά χωριστά κρόκοι κ ασπράδια

50 γρ άχνη ζάχαρη

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

30 γρ κακάο σκόνη άγλυκο

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για την γέμιση:

250 γρ μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα

90 γρ ζάχαρη άχνη

50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

4 κ.σ. μαρμελάδα μύρτιλο

Για την επικάλυψη:

1 πλάκα κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε από την κρέμα της γέμισης. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 5 λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε ανακατεύοντας ελαφρά και το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Χωρίζουμε προσεκτικά τα αυγά. Τους κρόκους με τη ζάχαρη τα χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν καλά -γύρω στα 10′- και να διπλασιαστούν σε όγκο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το κακάο κοσκινισμένο κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε κ τη βανίλια.

Σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ (όχι πλαστικό) χτυπάμε τα ασπράδια για 5′ και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10′ περίπου, ώσπου να γίνουν σφικτή μαρέγκα που να στέκεται. Ενσωματώνουμε το μείγμα των κρόκων στη μαρέγκα, κουταλιά κουταλιά, διπλώνοντας με προσοχή μην χάσει τον αέρα της.

Απλώνουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί το μείγμα μας κ το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10′ μόνο. Το βγάζουμε από το φούρνο κ το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη λιώνοντας σε μπεν μαρί 1 πλάκα κουβερτούρας. Μόλις λιώσει όλη η σοκολάτα, την απλώνουμε καλά κ ομοιόμορφα με μία σπάτουλα σε λαδόκολλα. Τυλίγουμε την λαδόκολλα σε ρολό και την φυλάμε στο ψυγείο να παγώσει για 30′.

Αχνίζουμε το κρύο πλέον παντεσπάνι μας και το καλύπτουμε με λαδόκολλα πάνω από την άχνη. Το αναποδογυρίζουμε κ αφαιρούμε την λαδόκολλα που ψήθηκε. Απλώνουμε στην επιφάνεια του την μαρμελάδα με τα μύρτιλα.

Πάνω από την μαρμελάδα απλώνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε πριν, αφήνοντας απόσταση 2 εκ. από τις άκρες. Διπλώνουμε το ρολό από την στενή του πλευρά με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Η αχνισμένη πλευρά είναι η εξωτερική του. Κόβουμε τις άκρες του μπροστά κ πίσω να είναι ομοιόμορφο.

Τοποθετούμε σε πιατέλα και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για λίγο. Ανοίγουμε προσεκτικά την σοκολάτα που έχουμε τυλίξει σε λαδόκολλα. Ανοίγοντας την αυτή σπάει και μοιάζει με κομμάτια φλοιού ξύλου. Κολλάμε κάθε κομμάτι πάνω στο ρολό με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πίσω του. Αν φοράμε γάντια η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη γιατί δεν λιώνει γρήγορα η σοκολάτα στα χέρια μας. Αχνίζουμε ξανά, αν θέλουμε, τον σοκολατένιο μας κορμό και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!!!

Η συνταγή είναι ανεβασμένη και στο www.busymama.gr

Θέλετε να διαβάσετε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα;

Δοκίμασε τα προϊόντα μας!

*Τα φρέσκα μύρτιλα είναι διαθέσιμα από αρχές Ιουνίου μέχρι αρχές Αυγούστου

*Οι μαρμελάδες μας είναι διαθέσιμες από Οκτώβριο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων